Indonesische Ketoprak salade met tahoe en tempeh

Ketoprak tahoe (tofu) tempeh pittige ketjapsaus

Ketoprak is een Indonesisch gerecht die oorspronkelijk uit Jakarta komt. Deze versie bestaat uit gebakken tahoe (tofu), tempé, taugé en gebakken aardappel dobbelsteentjes met een pittige ketjapsaus. Je kan het serveren met rijst/lontong. officieel geserveerd met een heerlijke pindasaus. Bij ons in de familie, maken wij ketoprak met een pittige ketjapsaus, prettig voor mensen met een pinda allergie. Ik eet het het liefst als een salade. Nom nom nom!

PS: De lekkerste tahoe (tofu) koop je bij de toko! Dan bedoel ik niet die vacuümverpakt zijn, maar degene die je uit de bakken moet vissen. Die zijn namelijk zo goed als vers. Deze zijn luchtig van binnen en krokant van buiten als je hem bakt of frituurt. ✓

Voor de mensen die de gula djawa wilt vervangen, kun je 1 el bruine basterdsuiker,  maar je mist dan wel de complexere, diepere smaak van gula djawa.

GLUTEVRIJ ꕤ LACTOSEVRIJ ꕤ NOTENVRIJ ꕤ PINDAVRIJ

Bereidingstijd:
40 min

Porties:
4 a 5 personen

Ingrediënten:
1 tempé
1 tahoe
5 aardappelen
250 gr taugé
2 uien
3 knoflook
1 peper (rawit)
2 plakjes laos
1 sereh
3 takjes selderij
5 el ketjap
2 el gula djawa
1 el toatjo (trassivervanger)
1 el azijn
Snufje zout

Optioneel:
Rijst / lontong / rijstnoedels

Benodigdheden:
Keukenrol
Frituurpan / wok / wadjan

Let’s get started!
  1. Snij de tempé in dunne reepjes en de tahoe en de aardappels in dobbelsteentjes.
  2. Frituur om de beurt de tempé en de aardappeltjes in olie tot ze mooi goudbruin zijn. De tahoe moet echt maar heel even ondergedompeld te worden, anders worden ze taai en droog. Laat alles uitlekken op keukenpapier en zet op zij.
  3. Pak een wok en doe er 3 el olie in, laat de olie even warm worden en fruit dan de fijngesneden ui en knoflook. Na ongeveer 3 min doe je de peper (rawit), de gula djawa, laos, sereh en wat zout bij en wok het even mee. Dan voeg je er een flinke scheut ketjap en 2 el azijn toe. Nu laat je het 10 min op laag vuur pruttelen.
  4. Ondertussen knip je de kontjes van de taugé en doe ze daarna in een vergiet en spoel je het af met kokend heet water. Laat het goed uitlekken. Snijd ook alvast de selderij in grove stukken.
  5. Na ongeveer 10 min mag de gefrituurde tempé, tahoe en aardappeltjes in de pan erbij en hussel alles goed door elkaar.
  6. Als laatste mag de taugé en de selderij er ook bij, roer het er voorzichtig doorheen.

Serveer tip: zijn jouw gasten hongerig? Serveer er wat rijst of long tong bij.

Enjoy deze ketoprak, selamat makan! oftewel eetsmakelijk.

Voor meer vegan Indofood recepten klik hier.
Heb jij het recept gemaakt?
Laat mij weten wat jij er van vond! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op social media met #Veggielovenl vind ik leuk!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *