, , , , , ,

MISOSOEP MET UDON NOEDELS

Deze misosoep met udon noedels is in drie lettergrepen te beschrijven: ”EX-PLO-SIE!” Is dit soepje ook gezond? Jazeker, Miso bijvoorbeeld is…

Share

Deze misosoep met udon noedels is in drie lettergrepen te beschrijven: ”EX-PLO-SIE!” Is dit soepje ook gezond? Jazeker, Miso bijvoorbeeld is supergezond omdat het een bron is van ijzer, calcium, potassium, vitamine B en proteïnen.  Ook zit er shiitake (paddenstoel) in en dat werkt bloedzuiverend, bloeddruk en cholesterol verlagend. De shiitake heeft een positieve werking op het voorkomen van ziekten die veroorzaakt worden door cholesterol. De soort noedel die ik hier in gebruik, zijn Udon noedels en die bevatten meestal alleen tarwebloem, water en zout. Deze dikke noedels bevatten weinig calorieën, maar traditionele geraffineerde versies bevatten ook weinig voedingsstoffen. Ik gebruik meestal de organic noedels van Hakubaku. 

Waar wordt miso van gemaakt?

Miso wordt gemaakt van gefermenteerde bonen. De misosoep is in Japan ontstaan toen boeddhistische monniken uit het Muromachi tijdperk erachter kwamen dat gefermenteerde sojabonen prima tot een bonenpasta te malen waren. ”Je moet er maar op komen”, dacht ik zo. De ingrediënten die worden gebruikt om miso te produceren, kunnen bestaan uit een mix van sojabonen, rijst, tarwe, gerst, boekweit, gierst, rogge, en hennepzaad.  Daarom raad ik het niet aan voor mensen met een glutenvrij dieet.

Is er ook een glutenvrije  misopasta?

Ik had gelezen dat er ook producenten in andere landen begonnen met de verkoop van miso gemaakt van kikkererwten, maïs, adukibonen, amarant en quinoa. Ik ben nog niet een glutenvrije misopasta in de winkels tegengekomen. Als ik het vindt dan laat ik het jullie natuurlijk weten. Wellicht dat iemand hier het al eens heeft gespot?  Let us know in the comments!

Ingrediënten:

 • 2 l dashi
 • 5 flinke el  miso pasta (rode)
 • 2 el kokosolie
 • 1 stukje verse gember
 • 1 lente ui
 • 1 blik mais
 • 3 tenen knoflook
 • 1 winterpeen
 • 100 gram verse shiitake
 • 1 bosje enoki
 • 1 pak udon noedels
 • Gesneden lente ui
 • Sesamzaadjes

 

Het recept

 1. Kook de udon noedels in een pannetje water.  Check altijd de verpakking hoelang het moet koken. Zodra ze klaar zijn giet je het af en spoel het meteen af met koud water, zo zorg je dat het kookproces stopt.

 2. Dan begin je met het snijwerk: Shiitake en lente ui snij je in plakjes,  rasp de knoflook en gember fijn, de winterpeen snij ik het liefst in julienne (fijne reepjes). Bij de enoki hoef je alleen het kontje af te snijden, je kan het daarna gewoon met je handen uit elkaar plukken.

 3. Nu is de voorbereiding klaar. Begin de ui in een soeppannetje te fruiten in kokosolie, voeg daarna de knoflook en gember toe en fruit die ook eventjes mee.

 4. Giet de 2 liter dashi bouillon er in en zorg dat het bijna kookt.

 5. Dan mag de winterpeen, shiitake en als laatste de mais in de pan. Wanneer de wortel beetgaar is gekookt dan zet je het meteen op laag vuur.

 6. Nu de miso! Pak een soeplepel en een gewone lepel. De soeplepel houd je half in de soep en met de gewone lepel schep je een voor een de misopasta in de soeplepel en meng het voorzichtig met de bouillon. Het is een dikke pasta dus zorg ervoor dat het goed oplost. Miso is een zeer sterke smaak dus proef tussendoor en breng het op eigensmaak.

 7. Nu kan je beginnen de soep  op te dienen.  Giet nog even kokend water over de noedels om ze op te warmen. Schep ze dan in een grote soepkom en doe de misosoep erbij. De enoki doe je even in een vergiet spoel je met kokend water af en leg je vervolgens mooi in je soepje. Knijp een schijfje citroen uit en strooi als laatste wat lente ui en sesamzaadjes er over.Enjoy deze overheerlijke misosoep.

Heb jij het recept gemaakt? Ik ben benieuwd wat je er van vind. 

Liefs, Lisa

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi there,

Ik ben de drijfkracht achter Veggie Love. Met veel liefde en passie zet ik mijn opgedane kennis, studies, ervaringen en vaardigheden in om jou te ondersteunen en begeleiden in jouw persoonlijke groei- en gezondheid.

Liefs, Lisa

Misschien vind je dit ook leuk: