,

Schadelijke ingrediënten lijst in cosmetica

Schadelijke ingrediënten in cosmetica klinkt in mijn oren niet sexy. Sinds wanneer werd het eigenlijk normaal? Hier heb ik voor degene die bewuster hun cosmetica willen gaan kopen een lijst met schadelijke ingrediënten in cosmetica. Zodat je weet waar je op moet letten om schadelijke stoffen te vermijden. Voor de mensen die helemaal geen idee hebben, heb  ik ook de feitjes voor je op een rijtje gezet. Say bye to chemicals and say hello naturel beauty!

Checklist schadelijke ingrediënten:
MINERALE OLIEN  

Petroleum – petrolatum  – parafinum (liquidum) – mineral oil – vaseline

PARABENEN

ethylparaben – methylparaben – buthylparaben – proplylparaben

SLS/SLES

sodium laureth sulfate – sodium lauryl sulfate

PEG

polyethyleneglycol

SILICONEN

cyclomethicone – dimethicone – simethicone

PROPYLENE GLYCOL
PHENOXYETHANOL
(PARFUM)

 

schadelijke ingrediënten

 

Hieronder leg ik uit waarom we sommige stoffen beter kunnen vermijden. Deze schadelijke ingrediënten komen voor in heel veel verschillende cosmetica die wij dagelijks gebruiken. Denk aan tandpasta, make-up, lotion, shampoo, lippenbalsem enz. Pak je favoriete producten erbij en bekijk eens welke ingrediënten er in zitten. Je zal misschien schrikken en balen, want jouw favo product is misschien niet geschikt. Don’t worry! Er zijn genoeg alternatieve die ook werken en ook nog is 100% cruelty free en natuurlijk zijn.

Minerale olie

Je kunt het op de verpakkingen lezen onder de namen: petrolatum, petroleum, parafinum (liquidum), vaseline of mineral oil. Gemaakt van aardolie. Het sluit je huid af en blokkeert zo de vocht- en zuurstofcirculatie.

Parabenen

Methylparaben, ethylparaben, buthylparaben, proplylparaben: deze stoffen worden toegevoegd als conserveringsmiddel en beïnvloeden de hormoonhuishouding. Meer dan driekwart van de verzorgingsproducten bij de drogist bevat parabenen.

SLS/SLES

Producenten gebruiken SLS/SLES oftwel Sodium Lauryl/Laureth Sulfate, omdat het ‘lekker schuimt’ en een goedkoop ingrediënt is. Deze stof reinigt zo sterk, dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen. (hell nah!) Steeds meer verzorgingsproducten zijn SLS-vrij. Goed nieuws, want SLS kan huidirritatie en haaruitval veroorzaken.

Polyethyleneglycol

Op de verpakking staat PEG + een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kans dat het product eczeem en allergie veroorzaakt. Niet alle PEG is schadelijk: De basis van PEG is vaak een natuurlijke olie die wordt gesynthetiseerd tot emulgator. Bij dit proces kan 1.4-dioxaan ontstaan, een stof die verdacht wordt van het veroorzaken van kanker. Ongeveer de helft van de verzorgingsproducten met PEG bevat 1.4-dioxaan. Dit staat helaas niet op de verpakking en daarom is het raadzaam PEG te vermijden.

Siliconen

Helaas staat ook dit ingrediënt niet letterlijk op de verpakking. Vermijd dimethicone, cyclomethicone en simethicone. Deze stoffen ‘doen’ niets voor je huid, integendeel: siliconen sluiten net als minerale olie je huid af.

Phenoxyethanol

Giftig en zeer schadelijk, daarom tot maximaal 1% toegestaan. Helaas zit deze stof in zoveel producten die dagelijks gebruikt worden, dat je makkelijk een schadelijke dosis opsmeert. Deze stof staat in de top 10 van meest voorkomende allergieën en kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.

Propylene Glycol

Helpt de huidvochtigheid te verhogen en werkzame stoffen de huid binnen te dringen. Maar deze stof heeft een hoog ‘allergiepotentieel’, wat betekent dat steeds meer mensen hier allergisch op reageren. Niet te verwarren met Butylene Glycol, dit is een lichaamseigen stof met dezelfde werkzame eigenschappen die je niet hoeft te vermijden.

(Parfum)

Parfum staat tussen haakjes: Een product zonder parfum is het veiligst, want een kleinere kans op allergische reacties of schadelijke stoffen. In synthetisch parfum kunnen bijvoorbeeld ftalaten zitten. Deze verstoren de hormoonhuishouding en zijn mogelijk kankerverwekkend. Maar ook essentiële oliën kunnen synthetisch zijn en allergische reacties veroorzaken. Liever wel een lekker geurtje? Als de olie puur natuur is, staat er letterlijk gecertificeerde biologische essentiële olie op de verpakking. Deze is dan vrij van schadelijke stoffen. Maar let op: ook biologische essentiële olie kan heftig zijn voor de (baby-)huid. NAIF heeft er daarom juist voor gekozen om een allergeen vrij –synthetisch- parfum te ontwikkelen voor hun babyverzorging. Producten met parfum hoef je dus niet over te slaan, maar kijk wel even wat voor parfum het is.

Gelukkig zijn er heel wat merken die het wel snappen. Lees hier welke merken met natuurlijke en plantaardige ingrediënten werken en deze merken zijn ook nog eens cruelty-free.  GO CHECK IT OUT! > Lijst met vegan beautymerken

 

 

BEN HEEL BENIEUWD NAAR JULLIE MENING OVER DIT ONDERWERP!
LAAT MIJ WETEN WAT JIJ ER VAN VOND EN/OF HEB JE VRAGEN?  LAAT HIERONDER  GERUST EEN COMMENT ACHTER. 

 

Liefs, Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi there,

Ik ben de drijfkracht achter Veggie Love. Met veel liefde en passie zet ik mijn opgedane kennis, studies, ervaringen en vaardigheden in om jou te ondersteunen en begeleiden in jouw persoonlijke groei- en gezondheid.

Liefs, Lisa

Misschien vind je dit ook leuk: