Wat is Spirulina?
Laten we eerst beginnen wat het nou precies is. Spirulina is een soort blauwgroene spiraalvormige alg, vandaar de Latijnse naam: spirulina. Het leeft van oorsprong in alkalisch water; mineraalrijke meren en wateren. Van nature groeien deze algen in mineraalrijke zoutwatermeren. De meeste commerciële spirulina wordt vandaag de dag echter gekweekt in speciale buitentanks in delen van Noord-Amerika en Azië. Ze zeggen dat dit algje bijna zo oud is als de aarde zelf: ongeveer 3,5 miljard jaar. De alg wordt gezien als ’s werelds meest voedzame greenfood en dat is niet gek als je weet wat er allemaal in zit.
Welke voedingstoffen zitten in spirulina?
- Spirulina is rijk aan eiwitten. De eiwitconcentratie is ongeveer 70% en daarmee de hoogste van alle voedingsmiddelen. Hoger dan vlees of soja. Ze noemen daarom spirulina: Koning van de eiwitten;
- Ook is het rijk aan vitamine A, C, E, K en de B vitamines B1, B2 en B6. Omdat ze een natuurlijke bron van vitamines vormen zijn ze door ons lichaam heel makkelijk op te nemen;
- Het is een bron van mineralen, die wij als vrouwen heel hard nodig hebben en vaak tekort komen; denk aan met name calcium, magnesium, zink, koper en ijzer;
- Het heeft een rijke bron van de essentiële vetzuren zoals: GLA, DHA en EPA. Voeding voor je hersenen, maar ook belangrijk om gewrichten soepel te houden;
- Rijke bron van antioxidanten; die helpen je bij het verwijderen van gifstoffen en vrije radicalen in je lichaam. Het chlorofyl in spirulina ontgift de lever.
Uniek aan spirulina is dat het fycocyanine bevat, de stof die dit algje haar blauwe kleur geeft. Fycocyanine is een hele krachtige antioxidant die het immuunsysteem stimuleert.
Is spirulina gezond?
Yes, is het antwoord op je vraag. Het zeer zeker gezond. Op basis van het hoge gehalte aan eiwitten, vitamines en mineralen heeft spirulina veel voordelen zoals:
• Het geeft je een energie boost;
• Versterking van het immuunsysteem;
• bijdragen aan sterke botten en tanden;
• Ontstekingsremmende eigenschappen;
• Ontgift je lichaam;
• Verlaagt het cholesterol;
• Kan mogelijk helpen tegen anemie;
• Reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Gebruik bij het sporten
Echter is het niet geschikt als primaire bron van eiwitten voor sporters (wel als aanvulling). Je zal er namelijk niet veel eten (een normale dosis is 1 tot 3 gram per dag) waardoor je uiteindelijk maar weinig eiwitten uit spirulina binnen krijgt. Maar ik raad het zeker aan als toevoeging bij jouw sportdieet. Ik krijg er goede zin en een energie boost van. Works for me!
Hoe gebruik ik spirulina?
Spirulina kun je op verschillende manieren consumeren. Als capsule of tablet die je bij de maaltijden inneemt met een glas water of je gebruikt het in poedervorm als ingrediënt in je maaltijden. Als men niet gewend is om veel greens te nuttigen is het wel raadzaam om de dosering geleidelijk op te voeren. Begin met 1 capsule of theelepel per dag en bouw het rustig op.
Ik gebruik het liefst spirulina in poedervorm in mijn ‘’morning smoothie!’’ Je hoeft maar een eetlepel toe te voegen aan je smoothie. Op deze manier kom je makkelijk aan je dagelijkse behoefte aan vitamines en minerale. De smoothie krijgt een mooi groen kleurtje en wees niet bang, je verliest niet de zoete smaak van de vruchten. Er zijn nog veel meer maaltijden waarin je dit ingrediënt kan gebruiken bijv. in havermoutpap, chiapudding, of in de pastasaus en ook in dressings voor over je salades.
Ha! ook kun je spirulina gebruiken als natuurlijke kleurstof, om beautyproducten een mooi groen kleurtje te geven. Dan heb ik het over gezichtsmaskers en heerlijke bruisballen voor in bad. Een multifunctioneel algje als je het mij vraagt. 🙂
Welke smaak heeft spirulina?
Het heeft een bittere, nootachtige smaak. Niet bepaald lekker, maar gelukkig proef ik daar niks van als het door mijn smoothie zit. Anders zou ik het ECHT niet iedere ochtend na binnen slurpen haha.
VOND JIJ DEZE INFORMATIE HELPEND?
LAAT MIJ WETEN WAT JIJ ER VAN VOND EN WAT JOUW ERVARINGEN ZIJN! MOCHT JE NOG VRAGEN HEBBEN? STEL ZE GERUST.